KLACHT VAN DE VREDE

CAPELLA BRABANT

Lucas Wiegerink, compositie /Jibbe Willems, tekst
Pieter van Loenen, viool / Anna Schoen, actrice /Arno van Wijk, orgel

Theaterconcert De Klacht van de Vrede
Vredesgodin zingt in alle toonaarden

Erasmus en de Klacht van de vrede

De Vredesgodin rukt de haren uit haar hoofd: waarom lukt het de mens maar niet om in vrede te leven?! Vijf eeuwen geleden luchtte Nederlands belangrijkste humanist Desiderius Erasmus zijn hart in het profetische essay De Klacht van de Vrede. De klaaglijke woorden van zijn Vredesgodin dreunen nu keihard door. De vredesschreeuw klinkt luider dan ooit.

Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden komen nu tot leven in een gloednieuwe muziektheater-voorstelling van Kamerkoor Capella Brabant. Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert De Klacht van de Vrede. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek, en wereldmuziek.

Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Capella Brabant staat onder leiding van Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit. Voorafgaand aan iedere voorstelling geeft Erasmus-kenner John Tholen daarom een lezing over Erasmus’ tijdloze geschrift en boodschap.

Lucas Wiegerink is een succesvolle jonge componist. Zijn stukken worden uitgevoerd door tal van amateurkoren maar ook door professionele koren en ensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Reisopera en KASKO (voorheen Kameroperahuis).
Hij heeft veel ervaring met geënsceneerde werken en kan over de schaduw van zijn eigen discipline heen kijken. Hierdoor gaan muziek, tekst en beeld een echte interactie met elkaar aan.
Meer over het werk van Lucas Wiegerik www.lucaswiegerink.com

Jibbe Willems is een veelgevraagd (toneel)schrijver die al diverse prijzen op zijn naam heeft. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. “Een monoloog is een mooie uitdaging voor een schrijver”

Artistiek leider/dirigent Marc Versteeg en regisseur Saskia Bonarius tekenen voor respectievelijk het artistiek concept en de mise-en-scène. Saskia Bonarius, gespecialiseerd in het regisseren van muziektheater (onder meer bij Opera Zuid) is een bekende van Capella Brabant. Zij maakt onnadrukkelijke, maar zeer zorgvuldige regieconcepten waarin de zeggingskracht van muziek en tekst centraal staan. Met haar intelligente ingrepen tilt ze elk project naar een hoger plan.

Capella Brabant is een amateurkoor met ambitie dat is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Het koor zingt werken, van barok tot hedendaags, met vooraanstaande solisten en musici. Het legt verbindingen met andere kunsten en integreert maatschappelijke gebeurtenissen en actuele vraagstukken in avontuurlijke theaterconcerten op bijzondere locaties.